Eenieders favoriete Amsterdamse fotografiemuseum Foam heeft sinds begin dit jaar een leuk nieuw format onder de naam &Foam waarbij ze ieder kwartaal nieuwe samenwerkingen aangaan met partners op het snijvlak van fotografie en andere kunstdisciplines.Begin dit jaar startten ze met Fashion &Foam, daarna volgde Music &Foam en op 19 juli 2012 opent Design &Foam (later nog gevolgd door Film &Foam). In samenwerking met partners organiseren ze lezingen, borrels en verzamelcursussen. Wij vroegen project coördinator Iris van Santen naar wat meer informatie over deze nieuwe editie die perfect bij Fontanel aansluit!Hoi Iris! Wie ben je en wat is jouw rol bij Foam?

Mijn naam is Iris van Santen en ik werk bij Foam als project coördinator. Ik hou mij bezig met de ontwikkeling, organisatie en productie van verschillende projecten binnen en buiten het museum. Zo coördineer ik de jaarlijkse Foam Paul Huf Award, een internationale prijs voor jong talent tot 35 jaar, ben ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling van ons jaarboek Foam Album, programmeer ik de museumnacht in Foam en ben ik betrokken bij de organisatie en (rand)programmering van &Foam.

Wat is &Foam precies in het algemeen? En waarover gaat de Design editie?
&Foam is de tijdelijke, nieuwe winkel van Foam aan de Vijzelstraat 78, om de hoek van het museum. Het interieur is – met zo min mogelijk middelen – ontworpen door architectenbureau X+L en dat is al de moeite waard om een kijkje te nemen. In de winkel verkopen we fotografiemagazines, boeken, prints en meer fotografie gerelateerde hebbedingen zoals (vintage) boeken, posters, zines, muziek, notebooks, t-shirts en tassen.

Design &Foam


Waar gaat het Design @Foam thema voornamelijk over?

Het design thema gaat natuurlijk over de combinatie tussen fotografie en design. Nederland heeft een naam opgebouwd op het gebied van design. Het zogenoemde ‘Dutch Design’ is herkenbaar als minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en met humor. Een bekend voorbeeld van Nederlandse fotografie dat zich hierdoor kenmerkt, is het werk van fotografenduo Scheltens&Abbenes. Tijdens Design &Foam wordt hun werk getoond en verkocht.

Daarnaast zijn we een samenwerking aangegaan met het Italiaanse Fabrica en met Premsela. Zeven unieke Fabrica stukken worden tentoongesteld en te koop aangeboden. Premsela organiseert lezingen over het onderwerp.

Design &Foam


Is het design vanuit fotografie perspectief bekeken? En hoe is dat anders denk je?

Bijzonder is de samenwerking met Fabrica. Dit is het communicatie- en onderzoekscentrum van de Benetton Groep. Fabrica heeft speciaal voor &Foam de collectie Still Lights ontworpen. Deze collectie bestaat uit zeven stukken en wat zij hebben gedaan, is eigenlijk het omgekeerde. Zij hebben vanuit hun design achtergrond gekeken naar de basisprincipes van fotografie: kader, voorwerp en licht. Hierdoor geïnspireerd is elk stuk, wat als een meubelstuk, object of installatie kan worden beschouwd, opgebouwd uit drie elementen: een kader, een voorwerp en een lichtbron.

Waar kijk jij zelf het meest naar uit?

Met ieder nieuw thema werken we samen met andere partners en wordt de winkel compleet omgegooid. De samenwerking met Fabrica is heel bijzonder. Ze sturen ons iedere week updates met plattegronden, tekeningen en schetsen van het werk dat ze speciaal voor &Foam ontwerpen en de producten die ze zullen tonen en verkopen.

Ik kijk heel erg uit naar de opbouw en opening van Design &Foam. Een team van tien man sterk komt over uit Treviso (Italië) om samen met X+L en de opbouwploeg van Foam de winkel opnieuw in te richten. Het wordt waanzinnig en zeker de moeite waard om langs te komen op de opening in &Foam, donderdag 19 juli om 17.30 uur.

» Design &Foam


Thomas Moes

Thomas Moes is naast mede-oprichter en editor ook designer van Fontanel Magazine en Fontanel Jobs. Daarnaast is hij freelance interactive designer voor o.a. de NOS.