De Tilburge illustrator/plaatjesmaker Iggy 't Hart is de volgende in onze Young Talent serie. Hij vertelt graag iets met zijn uitingen, “Anders maak je toch weer de zoveelste nietszeggende trendgevoelige rotzooi waarvan er al veel te veel is op deze planeet. “ Eéntje om in de gaten te houden dus!


Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Iggy 't Hart en ik maak plaatjes; in toenemende mate voor andere mensen en instanties, maar nog steeds voornamelijk voor mezelf. Vind je dat je een eigen stijl hebt en hoe zou je die omschrijven?
Ik zou graag willen zeggen dat ik geen eigen stijl heb, maar dat is waarschijnlijk niet helemaal waar. Mijn stijl is denk ik een optelsom van mijn tekortkomingen, interesses en gewoontes. 
Als illustrator ben ik moeilijk te classificeren, vind ik. Ik maak vaak beelden met middelen die me op dat moment het meest geschikt lijken voor een bepaald doel. Die middelen variëren van fotografie tot pentekening. Het is vaak goed geld verdienen als je een eigen stijl hebt, opdrachtgevers herkennen je werk en willen je daarom graag aan zich verbinden, maar ik geloof dat het je ook erg kan beperken. Het gevaar bestaat altijd dat je een soort one-trick-pony wordt en het kan je in de weg staan om nieuwe dingen te proberen.

Wat zijn je grootste inspiratiebronnen?


Ik heb er redelijk wat, maar de meeste inspiratie haal ik uit dode momenten, ergernissen, twijfels en andere overpeinzingen. Meestal kijk ik naar mijn eigen situatie en omgeving voor inspiratie. Zijn er maatschappelijke thema’s of trends die je graag aankaart?


Tijdens mijn afstuderen aan de St.Joost, heb ik me een tijd lang afgevraagd of ik eigenlijk wel iets toe te voegen had aan de enorme berg beelden die elke dag geproduceerd wordt door duizenden illustratoren, fotografen en andere beeldenmakers. Juist dat gegeven, dat er zoveel geproduceerd wordt, zorgt ervoor dat een maatschappelijk thema erg belangrijk is in je werk. Niet dat je per se altijd belangrijke zaken moet aankaarten om goed te zijn, maar het is wel fijn dat je een uiting maakt vanuit de behoefte om iets te vertellen. Anders maak je toch weer de zoveelste nietszeggende trendgevoelige rotzooi waarvan er al veel te veel is op deze planeet. Wie zijn je voorbeelden?
Ik heb in de loop van mijn academie periode een hoop voorbeelden gehad, maar er zijn er een paar die wel blijven steken. Kim Hiorthoy, Jochen Gerner, Killoffer hebben me geïnspireerd evenals James Jean, al staat hij wel aan het andere uiterste van het spectrum. Erg divers dus en ik ben er vast een hoop vergeten. Waar ben je over vijf jaar?


Iedereen wil vaak snel in de spotlight staan met hun talent, ik heb zelf die neiging wat minder. Ik houd ervan om rustig te observeren en de tijd te nemen voor mijn eigen ontwikkeling. Mijn stijl zal zich in de loop der tijd wel uitkristalliseren in iets wat herkenbaar mijn stijl zal zijn. Any last words?

Insert cheezy quote – 

“To do nothing at all is the most difficult thing in the world.“

(Oscar Wilde)