Deze publicatie, met de lange titel, verscheen naar aanleiding van het gelijknamige symposium die het Graphic Design Museum in december organiseerde in Paradiso te Amsterdam. Na een korte Google search blijkt de titel te refereren naar het derde punt van het 'Incomplete Manifesto for Growth’ die ontwerper Bruce Mau in 1998 samenstelden als guideline voor het aanpakken van projecten.

‘When the outcome drives the process we will only ever go to where we’ve already been. If process drives outcome we may not know where we’re going, but we will know we want to be there.’

Een nadenkertje, maar zeker niet een verkeerde toon voor een publicatie die in vogelvlucht een index van het grafisch ontwerpen toont. En tevens negen essays aanbied waarin de auteurs belangrijke ontwikkelingen in het vak grafisch ontwerp vaststellen en voorspellen.

Initiator Mieke Gerritzen legt in haar essay de inhoudelijke opzet van het boek uit. Zij stelt namelijk dat de huidige generatie grafisch ontwerpers te weinig weten over de geschiedenis waaruit hun vak voortkomt. Ze gebruiken een beeldtaal zonder te weten wie die taal heeft ontwikkeld en welke processen daar aan vooraf zijn gegaan.

Het boek bevat een tijdslijn van het vak waarin telkens twee ontwerpen uit verschillende tijdperken naast elkaar worden gezet. Hiermee wordt duidelijk dat beeldtaal onbewust, of juist heel bewust gerecycled en geciteerd wordt. Zoals bijvoorbeeld het affiche voor ‘The Man With The Movie Camera’ van de Stenberg brothers uit 1929 en de opening sequence van AMC’s hitserie Mad Men door Imaginary Forces in 2007.

Fijn om door te bladeren, sommige combinaties lijken toevalligheden of open deuren, anderen zijn scherp en eye-opening. Mooie index achterin. Zeker een aanrader voor elke ontwerper met respect voor traditie en geschiedenis. De uitgebreide review op Tubelight is ook een aanrader.
Boek
I Don’t Know Where I’m Going, But I Want To Be There

Uitgeverij
BIS Publishers

ISBN
978-90-6369-257-5

Prijs
€ 24,00

Aantal pagina’s
168

Taal
Engels

» Koop het boek hier