In 2011 studeerde René van Zundert af met een documentaire over de Rotterdamse Energiehal Hard voor de Hal. Fontanel verkoos hem tot Young Talent. Een jaar later filmt hij nog steeds, onder andere voor VICE magazine, en houdt hij zijn ogen open voor interessante onderwerpen en verhalen. Veel kijken, lezen, schrijven en met mensen praten. Wat is er het afgelopen jaar gebeurd? En hoe kijkt hij terug op zijn opleiding?

René, wat is er gebeurd in de periode na je afstuderen?
Om mezelf serieus te nemen als maker heb ik zo halverwege het jaar mijn bijbaan opgezegd. Daarnaast ben ik eigenlijk meteen in een workshop toegelaten vanuit het Mediafonds, genaamd Kids&Docs. Dit was een zeer leerzame periode omdat je daar een goed beeld krijgt van wat er komt kijken bij het schrijven van een filmplan en hoe je deze vervolgens door kan ontwikkelen tot film.

Schrijven is echt een vak waar nauwelijks aandacht werd besteed op school. Ik heb door middel van corporate klussen m’n boterham verdiend en in de tijd die ik daarnaast overhoud, concentreer ik me op het ontwikkelen van mijn eigen ideeën. Dit is dus vooral veel schrijven en schaven aan plannen.

René van Zundert Welke nieuwe projecten ben je gestart het afgelopen jaar?
Ik ben begonnen met het ontwikkelen van een documentaire voor en over kinderen binnen de Kids&Docs workshop. Dit heeft geresulteerd in een volledig plan, maar ligt op het moment nog op de plank. Het proces naar de totstandkoming van dit plan is eigenlijk de grootste meerwaarde van de workshop geweest. Het was tof om binnen een groep goede makers onder begeleiding van professionals een half jaar aan een plan te werken.

Tussendoor heb ik hard gewerkt aan een plan voor een lange documentaire over de Gabberscene. Ik ben nog op zoek naar een goede vorm hiervoor en ik heb nog geen idee op welke termijn ik hier echt iets mee wil. Dat project moet op zijn plek vallen, ik wil nu niks overhaasten. Ook heb ik de laatste tijd gewerkt aan een korte film voor VICE magazine, binnenkort online te zien. De film gaat over ‘thuisprikkers’, mensen die zonder vergunning thuis tatoeëren.

Welke verwachtingen had je na het afstuderen en zijn deze uitgekomen of veranderd?
Na mijn eindexamen hoopte ik vooral dat ik toegelaten zou worden aan de workshop en dat m’n eindfilm goed zou worden opgepakt. Dat is allebei gelukt. De film heeft op meerdere festivals gedraaid, waaronder IDFA Play en Go Short in Nijmegen. Dat zijn toffe ervaringen.

Daarnaast blijf ik vooral bezig met mezelf te ontwikkelen en veel te doen, iets wat ik op de academie ook al serieus nam. Ik zoek mensen op die inspireren en waar je mee kunt sparren, dat is vooral na de academie heel belangrijk. Je kan ver komen alleen, maar goede dingen komen vaak tot stand met de hulp van anderen.

Hoe kijk je terug op je opleiding en je eindexamenwerk?
Ik ben vrij laat aan de academie begonnen. Daarvoor had ik al veel opleidingen gezien waar ik nooit echt kon aarden. Dit lag dan deels aan het schoolsysteem en deels aan m’n eigen mentaliteit. Ik kwam al 10 jaar op de open dag van de Willem de Kooning Academie, maar wist nooit goed welke richting ik moest kiezen. Uiteindelijk heb ik audiovisueel design gekozen, maar ik was ook veel in de grafiek- en metaalwerkplaats te vinden. Ik heb de academie ervaren als speeltuin waar alles kon en mocht… dat voelde goed!

In het tweede jaar ben ik al gaan nadenken over mijn afstudeerfilm, iets wat ik iedereen aanraad: vroeg beginnen! Ik heb eigenlijk het grootste gedeelte van mijn film alleen gedaan, regie, camera en montage. Vooral door goede begeleiding in de eindfase groeide de film uit tot een volledig verhaal. Deze periode begon tijdens mijn stage bij Albert Markus, een zeer inspirerend editor uit Rotterdam. Daar leerde ik ook documentairemaakster Menna Laura Meijer kennen. Zij heeft mij begeleid in de laatste fase van mijn film. Tof wijf ook!

Wat wil je het vers afgestudeerde talent meegeven?
Over het algemeen wil ik meegeven dat je vooral een doel voor ogen moet houden. Dat kan evengoed op de korte termijn zijn. Neem jezelf serieus (op de academie al) en doe dingen met overtuiging, ook de kleine projecten. Denk aan hoe je aan je geld komt, wees slim, speel in op deze tijd en laat je niet afschrikken door horror verhalen over bezuinigingen. Pak aan wat je aan kan pakken en dan gaat het balletje vast vanzelf rollen.


Jouw afstudeerproject dit jaar op Fontanel?

Studeer jij dit jaar af? Dan maak jij kans om deze zomer 15 minutes of fame op Fontanel te krijgen! Met een kort interview en een showcase van je afstudeerwerk zorg je er voor dat niet alleen je opa en oma jouw project waar je al je bloed, zweet en tranen in hebt gestopt te zien krijgen. Lees hier wat je moet doen om ons te vertellen over jouw geweldige afstudeeropdracht!

» Jouw afstudeerproject op Fontanel?