In 2011 benoemde Fontanel de net afgestudeerde illustrator Koen Harmsma tot één van de Young Talents. Al tijdens zijn opleiding startte Koen zijn eigen bureau Bier en Brood, met als doel om veel samen te werken met andere creatieven.

Op dit moment houdt hij zich voornamelijk bezig met illustratie en vormgeving. Wat is er het afgelopen jaar gebeurd? En hoe kijkt hij terug op zijn opleiding?Wat is er gebeurd in de periode na je afstuderen?
Na mijn afstuderen ben ik van Australië terug naar Rotterdam verhuisd om hier mijn eerdere werkzaamheden op te pakken. In het begin ging dat wat stroef. Hoewel het een ontzettend goede ervaring was om in het buitenland te werken, merk je dat er in Nederland al snel minder mensen aan je werk denken. Je moet aanwezig zijn om jezelf te promoten. Vooral in het eerste half jaar dat ik terug was ervaarde ik een struggle. Maar door flink door te beunen loopt alles ondertussen weer als een trein.

Welke nieuwe projecten ben je gestart het afgelopen jaar?
Ik heb de serie lijntekeningen na mijn afstuderen voortgezet en een aantal nieuwe collaboratiewerken gemaakt samen met Jelmer Noordeman. We hebben het werk kunnen exposeren in We Are Void gallery in Amsterdam onder de naam OVERKILL. Het werk bestaat uit kleine gedetailleerde illustraties die worden opgeblazen tot groot formaat zeefdrukken.

Verder ben ik bezig met de vormgeving voor Metropolis festival in Rotterdam, de volledige huisstijl is reeds op de schop gegaan. Overige projecten variëren van portretten tot het ontwerpen van decor voor het vijfjarig bestaan van het hiphop label Noah’s Ark. Illustratie vormt in mijn werk de basis van alles, van decor tot muurschildering.

Welke verwachtingen had je na het afstuderen en zijn deze uitgekomen of veranderd?
Mijn meeste doelen zijn behaald. Inmiddels heb ik mijn eigen studio, ik houd me bezig met illustraties en ik heb regelmatig exposities. Ook komt er binnenkort waarschijnlijk een project aan met een grote muurschildering.

Alleen mijn plannen om te reizen en projecten in verschillende landen neer te zetten zijn gewijzigd. Ik had het gevoel dat ik eerst mijn imperium in Rotterdam opnieuw moest opbouwen. Daar zijn de eerste stenen voor gelegd!

Hoe kijk je terug op je opleiding en je eindexamenwerk?
Vooral aan het werk waarmee ik ben afgestudeerd heb ik heel veel gehad. Dit vormde ook de basis voor bijna alle exposities die ik tot nu toe heb gehouden. Op de academie kon ik vooral de faciliteiten erg waarderen, de grafiekwerkplaats was bijvoorbeeld een goede hangout. Waar ik in die tijd het meeste van heb geleerd zijn mijn medestudenten. Tot op de dag van vandaag geven zij inspiratie en motivatie.

Wat wil je het vers afgestudeerde talent meegeven?
Blijf vers….

» Koen Harmsma


Jouw afstudeerproject dit jaar op Fontanel?

Studeer jij dit jaar af? Dan maak jij kans om deze zomer 15 minutes of fame op Fontanel te krijgen! Met een kort interview en een showcase van je afstudeerwerk zorg je er voor dat niet alleen je opa en oma jouw project waar je al je bloed, zweet en tranen in hebt gestopt te zien krijgen. Lees hier wat je moet doen om ons te vertellen over jouw geweldige afstudeeropdracht!

» Jouw afstudeerproject op Fontanel?