Jurjen Versteeg studeerde in 2011 af als audiovisueel ontwerper aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam en werd gekozen tot één van Fontanels Young Talents. Momenteel werkt hij in zijn eigen studio Synple in Rotterdam aan een logo ident en een titelsequentie voor een grote Amerikaanse filmproductie. Vorige week mocht Jurjen in New York een Vimeo Award in ontvangst nemen.

Wat is er het afgelopen jaar allemaal gebeurd? En hoe kijkt hij terug op zijn opleiding?


Jurjen, wat is er gebeurd in de periode na je afstuderen?
Heel veel! Allereerst waren er de positieve reacties op internet. De comments op Vimeo, het verspreiden op blogs, dat ging heel rap allemaal. Vervolgens kreeg ik een aantal aanbiedingen van grote internationale studio’s, waaronder title design studio’s in de VS.

Ik heb besloten voorlopig hier in Nederland vrij werk te maken en dat besluit viel perfect samen met het onlangs winnen van de Vimeo Award in de categorie Motion Graphics. Naast de geweldige erkenning van het winnen van de award, ontvang ik een geldprijs van $5,000 om nieuw werk te maken. Vorige week ben ik naar New York gegaan om de award in ontvangst te nemen. Een bizarre ervaring, die ik nog steeds moeilijk kan bevatten.

Welke nieuwe projecten ben je gestart het afgelopen jaar?
In januari van dit jaar ben ik samen met vrienden begonnen aan een groot project voor een logo ident voor TV formats studio H5NX (opgezet door de winnaars van TV Lab 2011). We maken de logo ident alleen maar uit fysieke objecten. De H bestaat bijvoorbeeld uit 300 opgelichte reageerbuisjes en de 5 is een licht-grid van 3 meter hoog. Dat is echt een intensief, maar heel tof project om aan te werken. Daarnaast werk ik nog aan een titelsequentie voor een grote Amerikaanse filmproductie. Hier ben ik al een paar jaar mee bezig, dus ook dat heeft flink wat voeten in de aarde.

Welke verwachtingen had je na het afstuderen en zijn deze uitgekomen of veranderd?
Echt grote verwachtingen had ik niet tijdens mijn afstuderen. Vooral het idee om leuk en eigen werk te maken stond voorop. Wat dat betreft is het wel gelukt. Wel ben ik totaal verrast over wat mijn afstudeerfilm mij allemaal gebracht heeft. Ik ben 'm erg dankbaar!

Hoe kijk je terug op je opleiding en je eindexamenwerk?
Ik vond mijn tijd op de academie erg leuk! Ik heb er veel mensen leren kennen waarmee ik nog steeds samenwerk. De eerste twee jaar heb ik een soort geïmproviseerde, interactieve multimedia opleiding gedaan, met onder andere lessen van interactive designer Theo Watson, super leerzaam! Vervolgens ben ik mij op titelsequenties gaan richten en heb er mijn scriptie over geschreven.

Mijn afstudeerfilm was op dat moment nog vaag. Ik ben een paar keer geswitched van concept, maar uiteindelijk viel het kwartje en besloot ik een titel over de titelsequentie te maken. Voor mijn gevoel werkte het goed en heb de film toen in zo’n vier weken gemaakt, omdat er weinig tijd over was door het switchen van eindexamenconcepten.

Wat wil je het vers afgestudeerde talent meegeven?
Maak eigen werk! Ik denk dat daar uiteindelijk de mooiste dingen uitkomen. Het werkt natuurlijk wel als je wat geld hebt, dus daarom probeer ik het geld wat ik verdien door middel van commerciële klussen (deels) weg te zetten voor eigen projecten. Stuur je werk ook vooral in naar elke blog, festival of studio die je tof vindt! Zo maak je je werk kenbaar.

» Synple
» A History of the Title Sequence
» Making Of 'A History of the Title Sequence’


Jouw afstudeerproject dit jaar op Fontanel?

Studeer jij dit jaar af? Dan maak jij kans om deze zomer 15 minutes of fame op Fontanel te krijgen! Met een kort interview en een showcase van je afstudeerwerk zorg je er voor dat niet alleen je opa en oma jouw project waar je al je bloed, zweet en tranen in hebt gestopt te zien krijgen. Lees hier wat je moet doen om ons te vertellen over jouw geweldige afstudeeropdracht!

» Jouw afstudeerproject op Fontanel?