Vorig jaar prezen we zijn eindexamenwerk en gaven we hem de ere-titel Young Talent, Aron Vellekoop León. In het kader van zijn opleiding tot illustrator aan de AKV| St. Joost ontwierp hij voor zijn afstuderen 14 affiches over de geschiedenis van de twintigste eeuw.

Nu, een jaar later, beschäftigt Aron zich met diverse projecten. Hij produceert voornamelijk animaties met een aantal vrienden onder de noemer BARCK Collective. Daarnaast ontwerpt hij affiches, identiteiten en illustraties voor verschillende opdrachtgevers. Wat is er het afgelopen jaar gebeurd? En hoe kijkt hij terug op zijn opleiding?Aron, wat is er gebeurd in de periode na je graduation?
Veel. Ik ben direct na het afstuderen als freelancer begonnen. Geen moment rust genomen, omdat ik te benieuwd was naar hoe ik het er vanaf zou brengen. En dat is goed bevallen, ik kon meteen aan de slag. Mijn wens om aan veel verschillende klussen te werken kwam uit: animaties, identiteiten, affiches, exposities, etcetera. Zo mocht ik in de zomer prenten maken voor Danone en heb ik veel plezier beleefd aan het Fontanel Poster-project Black & White Are Not Colors. Ik werkte verder vooral aan identiteiten en aan toffe projecten met BARCK. Die diversiteit beviel meteen erg goed.

Aron Vellekoop León


Welke nieuwe projecten ben je gestart het afgelopen jaar?
Het afgelopen jaar staat vooralsnog in het teken van animaties. We maakten in het voorjaar een 3D animatie voor museum 'het Markiezenhof’ en zo gaan er dit jaar nog zeker drie animaties van onze hand komen. Ook hielp ik fotografe Liza Wolters met een identiteit en ontwierp ik onder andere een presentatie voor Hay Group Nederland. Daarnaast heb ik veel geïnvesteerd in eigen werk; achter de schermen probeer ik zoveel mogelijk te gaan zeefdrukken.

Welke verwachtingen had je na het afstuderen en zijn deze uitgekomen of veranderd?
Ik nam me vooral voor om zoveel mogelijk verschillende projecten op te pakken. Na de studie wilde ik mezelf vooral testen en zoveel mogelijk leren. Het leek me daarom prettig om grote, langdurige projecten te kunnen afwisselen met korte, intensieve opdrachten en dan het liefst nog in verschillende disciplines.

Zoals ik al zei, ben ik daarnaast steeds meer eigen werk gaan maken. Dat is wel iets waar ik me steeds meer op wil gaan focussen, meer eigen projecten en exposities. Ik hoop daarmee ook meer aan toffe illustratieve projecten te komen. Dat onderdeel is nog wat ingesneeuwd, dus daar zal ik me wat beter op moeten richten.

Hoe kijk je terug op je opleiding en je eindexamenwerk?
Nadat ik in het derde jaar een minor had gedaan in Barcelona en een aantal maanden stage als freelancer had gelopen, voelde het begin van het laatste jaar als een stap terug. Ik ging steeds meer uitkijken naar een leven na de studie, dus dat was even lastig.

Het eindexamen ben ik toen gaan invullen met nieuwe experimenten. Ik wilde die laatste paar maanden nog een aantal grote uitdagingen aangaan. Al vrij snel kwam ik op het idee om af te studeren met een animatie, iets wat ik niet eerder had gedaan maar wat me wel altijd boeide. En mijn grote liefde, affiches, wilde ik nog een impuls geven door daar een paar maanden lang flink onderzoek naar te doen.

Wat wil je het vers afgestudeerde talent meegeven?
Als je een bestaan als freelancer ambieert na een kunstacademie lijkt het ondernemen an sich vaak heel eng. Dat moet je zo ontspannen mogelijk oppakken, denk ik. Als je alles een beetje degelijk plant en bijhoudt, leer je snel hoe het wel en niet moet.

Je hoeft geen ster te zijn met administratie en andere enge dingen, dat komt allemaal vanzelf. Als je er middenin zit blijkt het mee te vallen (je gaat het op den duur zelfs leuk vinden). En verder zou ik vooral veel energie investeren in zelfkritiek. Het is een hele bevrijding dat er geen docenten meer achter je aanzitten, maar dan zul je toch echt een zo goed mogelijke docent voor jezelf moeten zijn.

» Aron Vellekoop León


Jouw afstudeerproject dit jaar op Fontanel?

Studeer jij dit jaar af? Dan maak jij kans om deze zomer 15 minutes of fame op Fontanel te krijgen! Met een kort interview en een showcase van je afstudeerwerk zorg je er voor dat niet alleen je opa en oma jouw project waar je al je bloed, zweet en tranen in hebt gestopt te zien krijgen. Lees hier wat je moet doen om ons te vertellen over jouw geweldige afstudeeropdracht!

» Jouw afstudeerproject op Fontanel?