Facing Pages is Europa’s grootste event op het gebied van independent magazines en zal van 20 tot 22 april in Arnhem plaats vinden.

De komende weken lees je op Fontanel over de meest bijzondere snoepjes die het festival te bieden heeft. Vandaag deel 3 van 3: Club Donny.
Club Donny

Tanja Koning, project manager van Facing Pages, is met de laatste voorbereidingen bezig voor het festival die aankomende vrijdag van start gaat. In alle drukte kiest zij daarom deze week voor 'een kort rustpunt’: het magazine Club Donny. Een Nederlands blad, gemaakt door Samira Ben Laloua, Frank Bruggeman en Ernst van der Hoeven dat gaat over de persoonlijke beleving van natuur in de stedelijke omgeving.


Het magazine bestaat uit gevouwen A3 pagina’s die je los als posters kunt bekijken. Daarnaast zijn er in het magazine ook steeds tekstuele bijdragen van verschillende mensen over hun persoonlijke observaties van de (stads)natuur. Op de site van Club Donny vind je nog veel meer bijdrages, ingestuurd door ‘leden van de club’. Iedereen kan foto’s sturen en er is een lange lijst met tips over mooie plekken en exposities waaraan Club Donny deelnam.


Ongemakkelijke natuur

Wat Tanja charmant aan Club Donny vindt is dat het blad bestaat uit bijdrages van zoveel en steeds andere mensen. De enige rode draad lijkt de eigen beleving te zijn; dat maakt dus dat je op de ene pagina naar een verlaten glijbaan zit te kijken terwijl de volgende pagina een perk met wilde bloemen laat zien.
 
De afbeeldingen die geplaatst worden laten een soort ongemakkelijkheid zien; planten die koste wat kost zich tussen het asfalt door wringen, balkons die zijn omgetoverd tot kleine paradijzen en geasfalteerde paden in parken waar mensen recreëren. Als referentie naar natuur die al lang niet meer is, alsof wij mensen nog maar een vage herinnering hebben aan de oer-wildernis en die bewerkt hebben tot een nieuwe; de stedelijke omgeving.


Foto’s zijn overal

Waar je zou verwachten dat dit onderwerp behoorlijk zwaar op de maag kan liggen is dat bij Club Donny niet het geval; de foto’s zijn prachtig en de combinaties vaak net wat wrang, waardoor je zelf toch ook echt anders naar die verlaten stukken stad zult kijken. De ultieme Club Donny-foto is namelijk bij iedereen om de hoek te vinden.

Facing Pages 20 tot 22 april

William van Giessen en Joost van der Steen zijn naast hun ontwerppraktijk onder de naam O.K. Parking ook actief met O.K. Periodicals, een internationaal gelauwerd weblog en magazine. Samen met Tanja Koning organiseren zij van 20 tot 22 april het Facing Pages festival in Arnhem.

» Facing Pages