Facing Pages is Europa’s grootste event op het gebied van independent magazines en zal van 20 tot 22 april in Arnhem plaats vinden.

De komende weken lees je op Fontanel over de meest bijzondere snoepjes die het festival te bieden heeft. Vandaag deel 2 van 3: The Spy.

Crowdsourcing

Deze week is William van Giessen aan het woord, als mede oprichter van Facing Pages) vertelt hij over de selectieproces. “Joost en ik hebben een lijst van 25 titels samengesteld. Deze Top-25 hebben we ieder om hun Top-5 favoriete magazines gevraagd. Alsof dat niet genoeg is hebben we ieder magazine van die 'Top-5’s’ gevraagd om hun Top-3 door te geven. Wat resulteert in honderden magazines.” Dat er genoeg te bladeren is tijdens het festival mag duidelijk zijn!


The Spy

Op deze wijze leer je als maar nieuwe magazines kennen. Zoals bijvoorbeeld de favoriet van deze week, de 'gazette für spionage-kultur’: THE SPY. Een klein, gestencildrukt tijdschrift wat elke editie onderduikt in de wereld van spionage.


In het ontwerp spat het plezier er vanaf. Je ziet gecodeerde ansichtkaarten, apparatuur om af te luisteren, songs gaande over spionnen, tips van Inspector Gadget, busreizen met verdonkerde ramen en andere wetenswaardigheden. Vooral de pagina’s waarop een Meisterspion wordt geïnterviewd (waarin ie niks zegt maar alles verraad) is bijzonder grappig.

En alles met dezelfde (Duitse) strengheid beschreven.


Auteur onbekend

Ook de makers zelf blijven in nevelen gehuld. Bij het colofon wordt als uitgever 'Zigarrenfachhandel Smith’ weergegeven die dagelijks om 23 uur te bereiken is op radiofrequentie 406,375 (step: 0,0,25 Mhz, Mode: AM). En elk exemplaar is trouwens met de hand genummerd. Met onzichtbare stift uiteraard.

Dit soort juweeltjes maken dat Facing Pages een noodzaak is. Zodat iedereen deze magazines, die je normaal niet tegenkomt in boekhandels, kan doorbladeren.

Facing Pages 20 tot 22 april

William van Giessen en Joost van der Steen zijn naast hun ontwerppraktijk onder de naam O.K. Parking ook actief met O.K. Periodicals, een internationaal gelauwerd weblog en magazine. Samen met Tanja Koning organiseren zij van 20 tot 22 april het Facing Pages festival in Arnhem.

» Facing Pages