The Eriskay Connection is een nieuwe onafhankelijke uitgeverij die publicaties uitgeeft op het gebied van fotografie, beeldende kunst, beeldcultuur, architectuur en stedenbouw.


Wij interviewden de man erachter Rob van Hoesel over de betekenis van de naam, wie er precies achter zit en wat de plannen voor komende tijd zijn!Hi Rob, vanuit welk idee is The Eriskay Connection ontstaan?

The Eriskay Connection is ontstaan vanuit mijn ontwerppraktijk en de liefde voor het maken van boeken. Als ontwerper heb ik een ordende en reflectieve rol in de totstandkoming van een boek. Een auteur of bijvoorbeeld een fotograaf is in veel gevallen gebaad bij een dergelijke gesprekspartner om zijn werk van enige afstand te kunnen beschouwen en deze na redactie versterkt de wereld in te brengen.

“In een tijd dat veel beeldmakers en auteurs bovendien als eenlingen opereren is het van belang samenwerkingen aan te gaan die gebruik maken van verschillende kwaliteiten van de betrokkenen.”

In een tijd dat veel beeldmakers en auteurs bovendien als eenlingen opereren is het van belang samenwerkingen aan te gaan die gebruik maken van verschillende kwaliteiten van de betrokkenen. Als ontwerper kan ik iets inbrengen, maar heb daarnaast ook de inbreng van andere nodig. De uitgeverij die we voor ogen hebben zoekt daarom bewust die samenwerking in een vroeg stadium van een project op en maakt met auteurs een plan dat verder gaat dan de publicatie alleen. Dit plan vormt een programma rondom de publicatie dat als vliegwiel werkt voor het project. Dit betekent ook dat we zoeken naar nieuwe manieren om publicaties te bekostigen.


Wat de naam betreft:

Eriskay is een eiland van de Schotse Buiten-Hebriden. De naam is afgeleid van het Oud-Noors en betekent Eric’s eiland. Om er te komen neemt men het vliegtuig naar Glasgow, vandaar de bus naar Fort William, de trein naar Malaig, de veerpont naar The Isle of Skye, de bus naar Uig, vandaar de veerpont naar North Uist, via een lokale busverbinding naar South Uist en daar via de in 2001 aangelegde stenen dam naar Eriskay. Via al deze kleine stapjes is het kleine eiland met de grote wereld verbonden en de grote wereld met het kleine eiland. Zoals de doelstelling van The Eriskay Connection.

Eriskay is een eiland van de Schotse Buiten-Hebriden. De naam is afgeleid van het Oud-Noors en betekent Eric’s eiland.

Tof idee voor een naam! En wie zitten er eigenlijk allemaal achter?

De uitgeverij is opgericht door Christel van Steenhoven en ikzelf (Rob van Hoesel). Daarnaast hebben we een adviesraad met mensen die hun sporen hebben verdiend in het organiseren, cureren en communiceren van projecten en evenementen op het gebied van design, architectuur, fotografie en beeldcultuur in meer algemene zin. Bovendien werken we aan duurzame samenwerkingen met auteurs, beeldmakers, maar ook met producenten, boekhandels en instellingen.


Aha. En wat is de meest recente publicatie?

Dat is Screendump #1: on virtual strolls / over virtuele wandelingen door Karin Krijgsman & Suzan Geldhoff. Het Screendump-project is een doorlopend onderzoek naar en verkenning van het fotograferen in de virtuele wereld. Deze eerste publicatie uit dit project gaat over fotografie en virtuele wandelingen door Google Street View. Aan de hand van een aantal teksten en een verzameling van werken ontstaan de contouren van een nieuw genre in een nieuwe tijd in de fotografie: de tijd van de virtuele fotografie.

Aan de hand van een aantal teksten en een verzameling van werken ontstaan de contouren van een nieuw genre in een nieuwe tijd in de fotografie: de tijd van de virtuele fotografie.

De publicatie bevat werk van o.a. Michael Wolf, Mishka Henner, Hans Gremmen, Jon Rafman, Diederick Overbeke en Nicolas Mason. Het Screendump-project is hier te volgen.

Wat staat er voor de toekomst nog op de agenda?

De eerste ideeën voor Screendump #2 zijn inmiddels gevormd, deze 2e publicatie uit het project richt zich op kunstenaars/fotografen die fotografisch beeld van diverse social media gebruiken als bronmateriaal. Daarnaast werken we samen met fotografenduo KnibbelerWetzer aan hun Bonsai Project en verwachten we dit jaar publicaties van fotograaf Daan Paans, kunstenares Ajla Steinvag en architectuurcentrum Gebouw F. Naast deze projecten willen we dit jaar ook nieuwe financieringsmodellen opzetten en bijhorende partners zoeken.

Verwacht een korte review van Screendump #1

In onze gloednieuwe Bookreview die komende dagen live zal gaan.

» The Eriskay Connection