Afgelopen woensdag was de Engelse designcriticus Rick Poynor te gast in Amsterdam om te debateren met Nederlandse grafisch ontwerpers over de
(in zijn ogen) kloof tussen onafhankelijke kleine studio’s en grotere commerciële bureaus in Nederland.

Aanleiding hiervoor was zijn essay in het Dutch Design Jaarboek 2010. Volgens Poynor behoren de grotere bureaus als Thonik, Lava en Designpolitie in Nederland niet meer tot de designvoorhoede, zoals bureaus als Dumbar & Total dat in de jaren ’80 van de vorige eeuw waren. Echt vernieuwend zijn alleen nog kleine studio’s zoals Experimental Jetset en Metahaven meent hij.

Omdat alle kaarten in no time helaas weg waren, zal de uitkomst vermoedelijk pas te lezen zijn in de volgende nummer van 'Items’ (initiatiefnemer samen met Premsela ). In de tussentijd is de volledige tekst van zijn kritisch artikel online te lezen (link naar de NL versie onderaan).

Zelf vind ik het moeilijk om een duidelijke standpunt in te nemen, maar concludeer dat de noodzaak tot debat en kritiek in ons vak nooit zo groot is geweest.
Wat vinden jullie?

» Agency or Studio?’

Simon Scheiber“Martin Pyper woont sinds 1989 in Nederland en is grafisch ontwerper/art director. Zijn eigen bedrijf 'me studio’ maakt vooral affiches, boeken en huisstijlen en hij heeft een eigen blog.”