Af en toe kom je eens wat werk tegen van iemand die nog niet lang bezig is, maar waarvan je ziet dat hij het gaat begrijpen. Walewijn den Boer is zo iemand. Vers van de KABK in Den Haag, waar hij vorig jaar met de afdelingsprijs Grafisch Ontwerpen onder de arm afstudeerde met zijn project Instituut voor Digitale Biologie. Naar aanleiding van het succes wat het project nu op diverse interessante locaties geniet, stelde Fontanel hem er wat vragen over!

Kun je je afstudeerproject in het kort uitleggen?
Tijdens mijn studieperiode aan de KABK ontdekte ik dat ik een affiniteit heb met technologie en nieuwe media, en hoe deze onze kijk op communicatie en de samenleving beïnvloeden. Ik wilde een project beginnen dat niet alleen de actuele thematiek rond het internet behandelde, maar nog een stukje dieper ging. Als gevolg hiervan heb ik het Instituut voor Digitale Biologie opgericht. Het Instituut doet onderzoek naar wat er zou gebeuren als het Internet, met haar steeds maar complexer wordende websites en diensten, zich zou doorontwikkelen tot levende wezens.

Dit onderzoek is onderverdeeld in een aantal verschillende laboratoria, waarin niet alleen de fysieke kenmerken van het levende web onder de loep worden genomen, maar ook onderzoek plaats vindt naar hoe het web en de mens zich verhouden.

Doordat sites als fysieke wezens worden weergegeven ontstaat er een fantasiewereld waarin abstracte online processen kunnen worden uitgebeeld en zaken als internetcensuur en de socialmedia hype waarneembaar worden. Op deze manier versmelt dit project feit en fictie, digitaal en analoog, natuur en technologie.

Het project is hier overigens in zijn geheel te bekijken.

Wat heeft het project je opgeleverd?
Het project heeft de afdelingsprijs Grafisch Ontwerpen gewonnen op de KABK in 2010, en is kort daarna tentoongesteld in Nemo Amsterdam. Na een publicatie op weblog “NextNature”: begon de belangstelling echt toe te nemen, en als gevolg daar van staat een gedeelte van het Instituut tentoongesteld tijdens de TransNatural Expositie in het TrouwAmsterdam. Het Instituut zal verder aanwezig zijn op de Salone del Mobile in Milaan van 12 tot 17 april en is geselecteerd om mee te doen aan de Prix Ars Electronica in Oostenrijk.Bied het onderwerp nog ruimte om verder uit te diepen?
Ik denk zeker dat het project nog verder uitgediept kan worden. Het Instituut is momenteel nog druk met tentoonstellingen maar zal van de zomer beginnen met een nieuwe cyclus onderzoeken die gepubliceerd zullen worden op de NextNature blog. Daarna zal het Instituut haar educatieve rol weer op zich nemen en zullen de resultaten weer aan het publiek worden getoond!

» Walewijn den Boer’s Digitale Biologie