Afgelopen zomer studeerde Charlotte Apers af aan de St. Joost academie (Breda). Ze heeft al een fijn portfolio opgebouwd van illustraties en animaties. Haar werk herken je door de fantasierijke, meisjesachtige lijntekeningen met een zacht kleurenpalet. Op dit moment werkt ze freelance en staat ze met haar werk op Fontanel.


Je illustreert en animeert, heb je een voorkeur voor een van de twee?
Ik zie mezelf als een illustrator die soms ook animeert. Mijn voorkeur gaat dus uit naar illustreren, daar heb ik tijdens mijn studie ook bewust voor gekozen. Ik ben een echte tekenaar en heb het nodig om te kunnen verven en rotzooien met verschillende materialen op papier. Het fijne aan illustreren is dat je snel resultaat hebt en je belevingswereld in 1 beeld weer kan geven. Ik heb gemerkt dat ik graag verhalen vertel met mijn illustraties, dus een logisch gevolg was om het animeren ook eens te proberen.

Animeren geeft een erg voldaan gevoel, omdat het zo arbeidsintensief is. Ik ben zeker van plan om in de toekomst meer te animeren en mezelf de technieken wat beter aan te leren, want ik vind het een goede en leuke verbreding van mijn capaciteiten. Maar illustratie blijft bij mij toch wel de hoofdrol spelen.

Links: Illustratie uit Charlottes boek genaamd 'Krakend Vers’ met tips, info en gerechten over het eten van insecten. Rechts: Een illustratie uit een beeldverhaal dat ze maakte naar het boek 'Gimmick’ van Joost Zwagerman.

Op welke manier werk je het liefst?
Ik werk erg graag met veel soorten materiaal en dus niet digitaal. Ik vind het fijn om vieze handen te krijgen, om het papier te voelen en om een potlood of penseel vast te houden. Als ik op mijn werkplek zit krijg ik alleen al inspiratie van de verschillende spullen om mij heen zoals; verf, verschillende papieren, potloden, inkt. Daarom is mijn werk ook altijd een combinatie van verschillende technieken Ik mis iets als ik digitaal illustreer, dan sta ik namelijk niet helemaal in contact met het werk dat ik maak.

Ik scan mijn werk wel altijd in om het achteraf een beetje te finetunen op de computer. Met goede muziek op en het zonnetje dat door mijn raam schijnt erbij, dan ben ik helemaal in mijn element.

charlotte apers


Wat is je beste tip om makkelijk geld te verdienen?
Dan moet je kijken naar mijn animatie serie 'how to make easy money’. Het is de bedoeling dat ik om de zoveel tijd een filmpje maak om mijn animatie techniek te verbeteren. In deze filmpjes geef ik op een ietwat spottende manier tips over hoe je makkelijk en slim aan geld kunt komen.

De beste tip als illustrator om makkelijk geld te verdienen moet ik zelf nog ontdekken. Maar ik denk dat veel netwerken, erg hard werken en er echt in geloven dat met je illustratie werk aan de bak kunt komen al een hele boel goed maakt. Of natuurlijk een andere baan zoeken met zekerheid bij een groot miljoenen bedrijf waarbij je een auto van de zaak krijgt, maar dat heb ik er natuurlijk niet voor over. Ik vind illustreren veel te leuk!

» Charlotte Apers

Een pagina uit het schetsboek van Charlotte