Voor de expositie DEFINE/DIVINE/FILM/DESIGN! in het Designhuis Eindhoven, werken we momenteel met Champagne Valentine. Aureola is hun verbluffende nieuwe film. Ze maakten het experiment in samenwerking met fameus modefotografie duo Petrovsky & Ramone.

De weg die Champagne Valentine in hun vrijzinnige oeuvre bewandeld is er een van tegenstellingen: rauwe randjes en grootse esthetiek gaan hand in hand. Als geen ander weet het in Amsterdam gevestigde collectief (met duo Anita Fontaine en Geoff Lillemon aan het roer), een grillige underground feel te vertalen naar opdrachten voor grote internationale klanten. Of het nu een experiment voor modemerk Diesel is, een speciale website voor het Tate Modern of een videoclip voor Placebo. Continu weet technisch experiment een gekozen visuele weg te onderbouwen, soms heel decoratief, dan weer een duidelijk communicatief handvat voor een opdrachtgever. Rauw blijft het altijd, en met techniek aan de basis: 'The stuff nobody saw coming. Technology can stir emotions. Feel ones and zero’s.’

In ruis en kleur onstaat een nieuwe eigen wereld. Hierin referen ze vrij naar de ontdekkers van de videokunst uit de jaren 70 en 80, zij het wel met een enorm arsenaal aan nieuwe technieken voorhanden. Tegenover de meer minimalistische aanpak zoals die nu in schwung is steekt de collage-achtige werkwijze van Champagne Valentine ineens prettig rauw af, lijkt het bijna puurder te functioneren buiten de bekende visuele normen en vormen van nu. De retro gevoeligheden omzeilen ze daarbij vaardig, een dunne lijn die ze graag opzoeken maar nooit overschrijden.

Onlangs maakten ze voor Nowness deze korte film On This Day in 30BC, een duistere ode aan de ondergang van Cleopatra: zelfdoding door slangenbeten…

Een nieuwe videoinstallatie die momenteel nog in de maak is zal tijdens DEFINE/DIVINE/FILM/DESIGN! te zien zijn, van 8 september tot 9 oktober 2011 in het Designhuis Eindhoven. Meer hierover kun je vinden op DEFINEDIVINEFILMDESIGN.COM)


Marijke de Bie en Ward Janssen““Marijke de Bie en Ward Janssen van CICADA Studio zijn curator, producent en onderzoeker van innovatief gebruik van film in hedendaags design-, beeld- en modecultuur. Op Fontanel delen ze hun visie op wat film is en kan zijn. De studio is in 2009 opgericht door Marijke.”