Designing Diagrams is een boek (zoals de titel al doet vermoeden) dat gaat over het ontwerpen van allerlei diagrammen. Van eenvoudige taartdiagrammen tot het projecteren van data op kaarten met GIS-software. Designing Diagrams is een hands-on boek, het behandelt puntsgewijs alle aspecten die je moet weten om een correct diagram te ontwerpen.

Het is geschreven door Jan Gaugin, een ontwerper die ook les heeft gegeven aan de Kingston University (Surrey), The National College of Arts & Crafts (Oslo) en de Oslo School of Architecture and Design.

De wiskundige logica achter de grafieken wordt ook uitgelegd. De stelling van Pythagoras, Fibonacci, alles komt voorbij. Wel zo handig gezien het wiskundeniveau van de gemiddelde ontwerper. Zo maak je ook niet (meer) de fout om een cirkel 2x zo groot te maken als de data ook 2x zo groot is.

designing-diagrams

Het is wel jammer dat de voorbeeldgrafieken zelf gewoon lelijk zijn. Gezien de doelgroep had daar toch wel net even iets meer aandacht aan besteed kunnen worden.

De hamvraag is natuurlijk, voegt dit boek iets nieuws toe aan de bestaande reeks boeken over dit onderwerp, zoals bijvoorbeeld de boeken van Edward Tufte? Niet direct, alle onderwerpen die worden behandeld zijn ook uitgebreid in andere boeken behandeld. Maar als je op zoek bent naar een boek dat een handig naslagwerk is voor het ontwerpen van diagrammen, dan is Designing Diagrams zeker geen slechte keus.

Boek
Designing Diagrams

Uitgeverij
BIS Publishers

ISBN
978-90-6369-228-5

Prijs
€ 31.20

Aantal pagina’s
200

Taal
Engels